Rólunk mondták

A DAVID gépekkel hihetetlen gyorsan tudtam fejleszteni a gerinctartó izmaim. Néhány kezeléssel porckorong kopásból eredő fájdalmaim megszűntek.
Szabados Ágnes
műsorvezető, riporter
RTL Klub
 
Végre megtaláltam a tökéletes terápiát, ami segít.

Udvaros Dorottya
színművésznő

A DAVID gerinc módszertan

A DAVID gerinc módszertan alapja az a tudományosan bizonyított tény, hogy a gerinc- és mozgásszervi bántalmak többségének az az oka, hogy a gerinc tartóizmai nincsenek jó kondícióban. A német-finn DAVID gerinc módszertant követő intézmények világszerte ez alapján az elgondolás alapján dolgoznak azon, hogy speciális háttorna és hátizom erősítés alkalmazásával segítsenek megszüntetni és lehetőleg megelőzni a gerinc- és mozgásszervi problémákat. A DAVID Gerincklinikán – Magyarországon egyedülállóan – ugyancsak ez alapján a tudományos tézis alapján végezzük munkánkat. 

A DAVID gerinc módszertan három különlegessége:Háttorna és hátizom erősítés

  • a háttorna végzésére kialakított DAVID gépek,
  • a több tízezer ember mérési eredményeit tartalmazó adatbázis,
  • a teljes körű, személyre szabott gerinc, szív- és érrendszeri állapotfelmérés.

Hátizom erősítés a gerinc- és mozgásszervi panaszok enyhítésére

Arno Parviainen, egy finn fiatalember 1973-ban kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy olyan erőgépeket építsen, melyek célja hátizom erősítés speciális háttorna segítségével. 1981-ben hozta létre DAVID nevű cégét, és 1982-ben indította el a DAVID gépek gyártását.

Az igazi áttörést az 1990-es évek eleje hozta meg, amikor kifejlesztették az ún. hip-lock technológiát. A hip-lock rendszer segítségével tudjuk azt elérni, hogy a háttorna során csakis a fejlesztendő izomcsoportok mozogjanak egy-egy hátizom gyakorlat végzése közben. Ez a lehetőség addig ismeretlen utakat tárt fel a gerinc- és mozgásszervi problémákkal küzdők előtt. Egyrészt olyan betegek is elkezdhettek  élni a hátizom erősítés lehetőségével, akik korábban nem tudtak, és így elkerülhették a műtéti beavatkozásokat. Másrészt pedig – szintén a hip-lock módszernek köszönhetően – ma már kivételes precizitással tudunk izomcsoportokat erősíteni, ami lehetővé teszi, hogy a háttorna segítségével kialakítsuk az izmok egymáshoz viszonyított „ideális” erejét.

Az „ideális” háttorna

A DAVID gépek elterjedésével párhuzamosan felépítettek egy ún. normálérték adatbázist is. Az adatbázisban szereplő több tízezer ember adatai azt mutatják meg, hogy a gerinc, a vázrendszer, valamint a szív- és érrendszer milyen mért adatok esetén van „ideális” állapotban. Az adatbázis tehát összehasonlítási alapot nyújt ahhoz, hogy a háttorna, hátizom erősítés során milyen területeket kell fejleszteni, hogy a panaszos felzárkózzon az „ideális” értékekhez.

A harmadik fontos elem a személyi gerinc állapotfelmérés, amelynek során átfogó képet tudunk kapni a gerinc- és mozgásszervi problémával küzdő panaszos egészségi állapotáról. A személyi analízis objektív, számszerű adatokkal szolgál a gerinc és a vázrendszer, valamint a gerincet tehermentesítő izmok állapotáról, illetve szív- és érrendszer terhelhetőségéről.

A DAVID gerinc módszertan dióhéjban

A személyi gerinc állapotfelmérés tehát körültekintően rögzíti a kiinduló állapotot, a normálérték adatbank pontosan megmutatja a fejlesztendő területeket, a DAVID gépek segítségével pedig teljes precizitással tudjuk ezeket a területeket fejleszteni hátizom erősítés vagy más háttorna segítségével.

Bővebb információk:

A DAVID Gerincklinika
DAVID gépek
Személyi gerinc állapotfelmérés
 

Gerincsérv | Gyógytorna | Derékfájás, hátfájás, gerincfájdalom | Porckorongsérv